Dünya Diyabet Günü, 1991'den beri her yıl dünyanın her köşesinde kutlanıyor. Hatta bir çok ülkede 14 Kasım gününü kapsayan hafta boyunca da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Okul çağı çocuklarında "Tip 1 Diyabet" sık görülen kronik hastalıklardan olup, tedavisinde insülin kullanılması ve kan şekeri tespiti gibi uygulamalar nedeniyle izlenmesinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle okul ve kurumlarda yöneticilerin, öğretmenlerin, okul hemşiresi ve çalışanların bilgili ve bilinçli olması diyabetli çocuğun hayatını kolaylaştırmaktadır. Okullarda meydana gelebilecek acil durumlara müdahale edilmesi, yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmesi açısından önemli görülmektedir. Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel okul/kurumlarda diyabetli çocukların bakımı ve desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan "Tip 1 Diyabetli Öğrencilerin Okul/Kurumlarda Bakımı ve Desteklenmesi Hakkında Yönerge" Ekim 2020 2757 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel okul/kurumlarda, diyabetli çocukların bakımı ve desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Tip 1 Diyabetli Öğrencilerin Okul/Kurumlarda Bakımı ve Desteklenmesi Hakkında Yönerge" hazırlanmıştır.
1
Çocuklar büyüdükçe tip 1 diyabetleri geçmez.
2
İnsülin diyabetin geçmesini, iyileşmesini sağlamaz.
3
Diyabet yönetimi kolay değildir.
4
Teknoloji yardımcıdır ancak tek başına yetersizdir.
5
Kan şekeri düzeyi hızla değişebilir.
6
Düşük kan şekerine hemen müdahale edilmesi gerekir.
7
Yüksek kan şekeri sık sık tuvalete gitmeye neden olabilir.
8
Diyabeti olan çocuklar tatlı dahil her şeyi yiyebilirler.
9
Yaşça büyük ve bağımsız olan çocuklar bile diyabetlerinin yönetiminde yardıma ihtiyaç duyabilirler.
10
Diyabetli çocuklar da diğer herkes gibi olmak isterler, normal ve başarılı bir ömür sürebilirler. Bu nedenle onlardan bahsederken "şeker hastası" sözünü kullanmaktan kaçınılmalı, bunun yerine "Tip 1 diyabetli" denmelidir.